A A A K K K
для людей із порушенням зору
Киїнська територіальна громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Про грошову допомогу, компенсацію, індексацію – у питаннях і відповідях

Дата: 08.04.2020 14:58
Кількість переглядів: 611

На питання відповідає заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області Наталія Білозуб.

1 квітня, на засіданні Кабінету Міністрів України ухвалено постанову «Деякі питання підвищення пенсійних виплат і надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році», якою визначається механізм проведення перерахунку пенсій, встановлення щомісячної компенсаційної виплати для пенсіонерів старше 80-річного віку та виплати одноразової грошової допомоги у сумі 1000 грн.

- Хто зможе  отримати одноразову грошову допомогу у сумі 1000 гривень?

- У квітні буде здійснена одноразова виплата грошової допомоги у сумі 1000 гривень окремим категоріям населення. Зокрема:

  • пенсіонерам, пенсія яких не перевищує 5 000 гривень. Виплата буде розпочата невідкладно після внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік».
  • одержувачам державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю (крім осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю, які одночасно з цією допомогою отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника або державну соціальну допомогу дитині померлого годувальника, передбачену Законом України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю»);
  • одержувачам державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію та особам з інвалідністю;
  • одержувачам тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

- Які виплати чекають 80 річних пенсіонерів?

- Рішенням Уряду передбачено, що з 1 квітня 2020 року пенсіонерам, яким виповнилося 80 років, буде встановлено щомісячну компенсаційну виплату до пенсії в розмірі до 500 гривень. Такі виплатив в  області  отримають 49,4 тис осіб зазначеного віку, у яких пенсія не перевищує розміру середньої заробітної плати за 2019 рік – 9 205 гривень.

Тим пенсіонерам, кому 80 років виповниться після 1 квітня 2020 року, щомісячна компенсація буде встановлюватись з дати досягнення такого віку.

Крім того, якщо пенсіонер віком старше 80 років має страховий стаж не менше 25 років чоловік або 20 років жінка та отримує пенсію, призначену відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»,     то після встановлення доплати розмір пенсії не може бути нижче 2 600 гривень.

Виплати пенсій даній категорії громадян буде розпочато з 7 квітня поточного року.

          - Коли відбудеться індексація пенсій для інших категорій пенсіонерів?

- Дата проведення індексації пенсій у 2020 році визначена: це – 1 травня.

- Чи потрібно звертатися до органів Пенсійного фонду з питань перерахунків та нарахувань?

- Перерахунки проводяться автоматизованим способом, тому звертатися  до органів Пенсійного фонду не потрібно. Розмір доплат розраховується індивідуально для кожного пенсіонера за документами, які містяться в пенсійній справі. Виплата перерахованих пенсій, компенсацій, грошової допомоги буде проведена в установленому порядку через уповноважені банки або доставлена додому листоношами АТ «Укрпошта».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь