A A A K K K
для людей із порушенням зору
Киїнська територіальна громада
Чернігівська область, Чернігівський район

ЕКОНОМТЕ ВОДУ!

Дата: 02.02.2021 16:07
Кількість переглядів: 2575

Фото без опису

Економія води це дуже важливе питання для кожної людини. Зі зменшенням використання води падають не тільки суми в платіжках, а й забруднення навколишнього середовища. Сьогодні поговоримо про те, які є методи зменшення споживання води.

Структура споживання води в побуті

Фото без опису

Як бачите, максимальну кількість води людина споживає для зливу її в унітазі та при прийнятті ванни й душу. Насправді ці витрати не так складно зменшити. Нижче ми поговоримо про те, як можна зменшити ці та інші елементи побутового водоспоживання або простими словами як потрібно економити воду.

1. Встановіть лічильник.

В цьому випадку ви не тільки будете платити за той обсяг води, який використовуєте, а й розуміти, скільки її виливається в каналізацію щодня. Контроль важливий для того, щоб можна було зрозуміти, скільки води ви щодня зливаєте в каналізацію і дізнатися найболючіші місця свого водоспоживання.

2. Переконайтеся, що ваша сантехніка не протікає.

Змішувач

Кран, що прокапає, за добу може вилити в каналізацію три літри води, а за місяць вже 90 літрів. Що ж стосується поточного бачка унітазу, тут втрати ще вище, з нього може натікати до 150 - 200 літрів води на годину, а це вже 100 - 150 м³ на місяць.

Якщо помітили підтікання, усуньте його якомога раніше.

3. Встановлюйте економічні унітази з двома кнопками зливу

 

Такі системи дозволяють скоротити обсяг використовуваної води приблизно у два рази. Місткість зливного бачка сучасного унітазу - 6 літрів, це рівно одному зливу. Якщо ж використовувати кнопку "половинного зливу", то спускатися в каналізацію буде тільки 3 літри води.

4. Приймайте душ швидко або віддайте перевагу ванній

Душ и ванная

Середня витрата води в душі 7 - 11 л/хв. Середній обсяг води, який витрачається на миття в душі — в середньому 30 - 50 літрів, для тих, хто любить постояти довше - 80 - 120 літрів.

Щоб максимально скоротити обсяг використовуваної води, користуйтеся такими прийомами:

  1. скоротіть час прийому душу;
  2. вимикайте воду, якщо не користуєтеся нею, наприклад під час намилювання.

Що стосується ванної, то кількість використовуваної води залежить від обсягу, який зазвичай вказує виробник (в середньому 140 - 200 л). Загалом, краще замінити приймання ванної душем. Але мінімізувати витрати води у ванній теж можна, наприклад приймаючи її після дитини без спускання води.

5. Завантажуйте пральну машину повністю

Стиральная машина

Не періть одну-дві речі, оскільки витрата води на їх прання буде такою ж як на повноцінне завантаження. В середньому пральні машини витрачають 40 - 80 літрів води. Так що при щоденному пранні, ви витратите від 280 літрів води в тиждень або більше кубічного метра на місяць. Якщо ж звести прання до 2 в тиждень, то ваші витрати можуть впасти до 380 л на місяць.

Також рекомендується прати в не гарячій воді, для економії електроенергії.

6. Встановіть редуктор тиску і насадки на кран для економії води

Ця насадка називається аератор для економії води. Принцип роботи заснований на тому, що в потік води підмішується повітря, роблячи його більш об'ємним. Таким чином можна економити до 50% води.

Редуктор тиску монтується безпосередньо в трубопровід, він призначений для зниження тиску в трубопроводі. Це дуже важливий крок до економії, оскільки при підвищенні тиску на одну атмосферу споживання води зростає на 6-8 відсотків, а дві атмосфери це вже 16%. Також редуктор тиску забезпечить захист змішувачів, бойлера та фільтрів для води від протікань і поломок, причиною яких часто є стрибки тиску.

7. Встановіть посудомийну машину

Здавалося б, посудомийна машина є досить дорогим надбанням, але насправді вона є хорошим засобом для економії води. При одному митті посуду вручну витрачається в середньому від 20 до 50 літрів води, а ось одне завантаження побутової посудомийки витрачає в залежності від розміру 9 -12 літрів.

Щоб забезпечити максимальну економію води, варто завантажувати посудомийну машину повністю.

8. Встановіть бойлер

Установите бойлер

Якщо ви хочете знати як економити гарячу воду, мабуть, це крім установки редуктора, єдиний варіант. По-перше, вода в крані стікає швидко і ваш лічильник нічого не намотує, а по-друге, обмежений обсяг гарячої води це стимул її економити.

9. Міняйте картриджі вчасно

Ви знаєте, що системи зворотного осмосу, зливають досить багато води в каналізацію. Для більшості систем цей показник дорівнює 8-9 літрам на 1 л, є і більш економні системи, які зливають всього 5 - 8 літрів води. Важливо розуміти, що якщо мембрана забита, то витрата води може зростати до 20 літрів. Тому її потрібно міняти заздалегідь.

 

Ось дев'ять пунктів, які показують як економити воду у квартирі та будинку. І головне, ніколи не забувайте про те, що коли ви економите воду, ви не тільки зменшуєте суму в платіжці, а й рятуєте навколишнє середовище.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь