A A A K K K
для людей із порушенням зору
Киїнська територіальна громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Програма «Енергодім»

Дата: 23.02.2021 09:04
Кількість переглядів: 399

На сьогодні, житловий сектор є одним з найбільш енергоємних, майже 52% теплової енергії, відпущеної теплопостачальними підприємствами Чернігівської області, споживається для опалення житлових будинків та забезпечення мешканців гарячою водою, що вказує на значний потенціал до енергозбереження.

З 2020 року мешканці багатоквартирних будинків, що зорганізувались і створили ОСББ мають безпрецедентну можливість термомодернізувати свій будинок та отримати до 70% компенсації вартості енергоефективних заходів. Така можливість з’явилась завдяки Програмі «Енергодім» державної установи Фонд енергоефективності, що опікується питанням підтримки співвласників багатоквартирних будинків в напрямку енергозбереження.

Програма «Енергодім» реалізується завдяки співпраці між Фондом енергоефективності, діяльність якого фінансується із державного бюджету, та Міжнародною Фінансовою Корпорацією (IFC), фінансовими донорами якої є Європейський Союз та Уряд Німеччини.

Держава вклала у статутний капітал Фонду 2,7 млрд грн, ще 100,0 млн грн передбачено у Державному бюджеті на 2021 рік. До того ж за Угодами з ЄС донори також передбачили грантову допомогу Україні у розмірі 100,0 млн євро. Разом цих коштів вистачить, щоб реалізувати близько півтори тисячі проєктів термомодернізації багатоквартирних будинків.

Комплексні заходи за підтримки Фонду можуть принести до 50% економії тепла у будинку та, відповідно, коштів у платіжках співвласників.  

За Програмою ОСББ можуть обрати один з двох пакетів термомодернізації. Пакет А «Легкий» складається з відносно недорогих заходів енергоефективності з високим рівнем окупності інвестицій (встановлення лічильника теплової енергії, встановлення індивідуального теплового пункту, заміна котла, теплоізоляція або заміна трубопроводів тощо). Пакет Б «Комплексний» включає в себе всі заходи Пакета А (якщо вони не були впроваджені раніше), а також утеплення стін, даху, горища, підвалу, заміна або ремонт зовнішніх дверей, вікон та балконів у місцях загального користування.

В рамках Програми «Енергодім» Фонд відшкодовує ОСББ 40% вартості робіт і матеріалів для пакету А та 50% – для пакету Б. Крім того, для перших 500 ОСББ, які візьмуть участь у програмі Фонду, відшкодовуються додаткові 20%.

Наразі Фонд адмініструє 371 проєкт від понад 300 ОСББ України, що беруть участь у Програмі. Сумарна вартість проєктів становить близько 2,7 млрд грн, з яких майже 2,0 млрд будуть відшкодовані за рахунок Фонду. Скористатися можливістю отримати додаткові 20 % відшкодування зможуть ще 129 ОСББ.

Наразі за обома пакетами ОСББ можуть отримувати поетапне фінансування від Фонду. Середня вартість проєкту «Легкий» складає 1,6 млн грн, а проєкту «Комплексний» – 8,3 млн грн.

Максимальний строк, коли ОСББ може отримати всі транші від Фонду, складає 12 місяців для проекту «Легкий» та 24 місяці для проекту «Комплексний».

Для отримання компенсації ОСББ подає до Фонду відповідні заявки на відшкодування.

Учасниками Програми «Енергодім» від Чернігівської області вже стали 26 ОСББ області, 21 з яких отримали перші компенсаційні виплати з Фонду в розмірі 2,4 млн грн. З них 258,0 тис. грн відшкодовано на проведення енергоаудитів, 544 тис. грн – на розробку проектно-кошторисної документації, 1,6 млн грн – відшкодування вартості здійснених заходів.

ОСББ може долучитись до Програми «Енергодім».

Мешканцям ОСББ варто знати, щоучасть у Програмі Фонду - це інвестиції, які дозволять підвищити комфорт в їх оселях та зменшити рахунки за комунальні послуги в майбутньому.

Відеоматеріали (за посиланнями):

- 1 ВЕБІНАР: https://youtu.be/ytsb5luJK1g

- 2 ВЕБІНАР: https://youtu.be/0Xl5HyCOkbg

- 3 ВЕБІНАР: https://youtu.be/_qSn9MyUDXQ

Більш детально ознайомитись з умовами Програми, отримати консультацію щодо участі можливо перейшовши за посиланням https://energodim.org/ або звернувшись до регіонального радника Програми підтримки Фонду енергоефективності IFC в Чернігівській області Миколи Коломійця (тел. 0508515671atbkolomiets@ukr.net).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь