A A A K K K
для людей із порушенням зору
Киїнська територіальна громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Розпочинається проєкт «Колективна пам’ять про війну на Чернігівщині»

Дата: 08.02.2024 19:46
Кількість переглядів: 93

Фото без опису

Колективна пам’ять про війну на Чернігівщині проєкт, який реалізовує коаліція громадських організацій в Іванівській, Киїнській та Кіптівській громадах. ГО «Асоціація демократичного розвитку» в коаліції з ГО «Жінки за розвиток», ГО «Кіптівська жіноча спілка», ГО «Юстина» та ГО «Добро Тайм» об’єднали свої сили задля збереження пам’яті та спогадів про події повномасштабного вторгнення у 2022 році на Чернігівщині.

«Ми прагнемо зафіксувати історії та спогади жителів та жительок кількох громад Чернігівщини про події повномасштабного вторгнення військ росії в Україну. Хочемо увічнити пам’ять про цю частину нашої історії», розповіла про ініціативу Ірина Кулик, координаторка проєкту ГО «Асоціація демократичного розвитку».

Саме тому проєкт розпочнеться з опитування жителів Киїнської, Іванівської, Кіптівської громад про дизайн меморіальних об’єктів, які будуть встановлені в кожній громаді. Ці меморіальні об’єкти разом із висадженими кленовими алеями будуть символом збереження пам’яті про події в Чернігівській області повномасштабного вторгнення у 2022 році.

«Киїнська громада тоді територія ведення бойових дій. У нас було багато людей, які постраждали, багато руйнувань будинків. Відтоді пройшло вже майже два роки й спогади про той важкий час потроху стираються. Завдання сьогодення закарбувати історії про те, як люди жили, що вони  відчували, чого хотіли й про що мріяли», розповіла Марія Меньок, голова  ГО «Жінки за розвиток». Вона додала, що буде зібрано та задокументовано 50 історій мешканців та мешканок Кіптівської, Киїнської та Іванівської громад. Ці історії згодом можна буде знайти на місцевих інтернет-ресурсах.

Крім того, у проєкті «Колективна пам’ять про війну на Чернігівщині» будуть організовані заходи з арт-терапії, психологічної підтримки для жінок та дівчат. «Слобода перебувала в окупації . Для наших жителів особливо важливе психологічне відновлення. Враховуючи, що ми ще вчимося піклуватися не тільки про фізичне здоров’я, а й про психічне також», додала Лідія Гартович, голова ГО «Добро Тайм».

Окремою важливою частиною проєкту будуть лекції для школярів «Чому важливо знати і памʼятати історію». «Діти сьогодні мають складне випробування — жити й формуватися в умовах війни. Вони повинні розуміти, що зараз відбувається в Україні та області. Завдання нас, як дорослих, допомогти школярам вивчити уроки історії, щоб вони не повторювалися знову і знову», Ірина Дубик, членкиня ГО «Кіптівська жіноча спілка».

«Важливе збереження пам’яті про пережиті події та їхня фіксація. Потрібно зберегти ці історії для різних поколінь, щоб показати різноманітність стійкості досвіду та спільних цінностей», розповіла Ольга Вовченко, голова ГО «Юстина».

 

Проєкт «Колективна памʼять про війну на Чернігівщині» підтримується Фондом «Партнерство задля стійкості України», який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії, Швеції.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь