Киїнська територіальна громада
Чернігівська область, Чернігівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Чернігівське відділення Чернігівського міськрайонного відділу ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ» інформує!

Дата: 23.05.2024 11:43
Кількість переглядів: 108

         Чернігівське відділення Чернігівського міськрайонного відділу                            ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ» доводить до Вашого відома, що протягом минулого року зареєстровано 1 випадок захворювання на лептоспіроз серед дорослого населення.

       Лептоспіроз – небезпечна зоонозна інфекційна хвороба (спільна для  тварин та людей) спричинена збудником бактерією Leptospira.  Лептоспіри потрапляють  у навколишнє середовище із сечею хворих тварин, або носіїв інфекції. Щури і мишоподібні гризуни можуть заражати  також харчові продукти.

     Людина заражається лептоспірозом  при купанні в дрібних водоймах, ставках, озерах, під час рибної ловлі, під час догляду за хворими тваринами чи розбиранні їх туш, через недотримання правил особистої гігієни.

    Джерелом інфекції є велика  рогота худоба , кози, вівці, коні, собаки, хутрові звірі, найбільшим резервуаром  лептоспірозу в природі є гризуни ( пацюки, миші, полівки, ондатри тощо). Захворюваність на лептоспіроз сезонна і зростає навесні і влітку, коли люди більшість часу проводять біля водойм. 

       Щоб запобігти захворюванню лептоспірозом  рекомендуємо виконувати наступне:

1. Не допущення на харчові об’єкти, тваринницькі ферми та джерела водопостачання проникнення гризунів та систематичне проводення  дератизаційних заходів на  них.

2. Не вживати воду  з  неперевірених джерел та відкритих водоймищ, не  мити такою водою руки, обличчя, овочі, фрукти та  посуд.

3. Не купатися в потенційно заражених водоймах або відловлювати у них рибу.

4.Специфічна профілактика свійських тварин та домашніх улюбленців  полягає шляхом  проведення вакцинації від лептоспірозу .

5.Своєчасно проводити боротьбу з пацюками та мишами в домашньому господарстві,  що є запорукою вашого здоров’я  та здоров’я тварин.

6. Керівникам  господарств, ферм, власникам  тварин забезпечити проведення інструктажу обслуговуючого персоналу про заходи особистої гігієни при лептоспірозі.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь