Киїнська територіальна громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Шлях до зцілення та відновлення: тренінги з арттерапії та психологічної допомоги на Чернігівщині

Дата: 31.05.2024 11:48
Кількість переглядів: 119

Війна нещадно втручається в життя людей, залишаючи глибокі рани на душах. Так жительки Чернігівщини відчули на собі вагу бойових дій, обстрілів та обмежень. Проєкт «Колективна пам’ять про війну на Чернігівщині» прагне не лише зберегти спогади про трагічні події, але й допомогти жінкам та дівчатам, які постраждали від війни, знайти сили жити далі.

Протягом декількох місяців в рамках проєкту відбулися 12 тренінгів з арттерапії та психологічної допомоги. Їх організувала команда ГО «Асоціація демократичного розвитку» в коаліції з жіночими організаціями ГО «Жінки за розвиток», ГО «Кіптівська жіноча спілка», ГО «Юстина», ГО «Добро Тайм». Ці заходи відвідали жінки та дівчата Киїнської, Іванівської та Кіптівської громад.

«Проведення таких заходів – це не просто необхідність, це наш обов’язок, аби підтримати жінок та дівчат, які постраждали від війни. Допомогти знайти сили для життя, дати їм знання та навички необхідні для того, щоб впоратися зі стресом, зберегти своє психічне здоров’я та жити далі» ‒ переконана Наталія Апанасько, асистентка проєкту.

На тренінгах з арттерапії жінки та дівчата навчилися використовувати творчість як інструмент для вираження своїх емоцій, подолання напруги та травмування.

«Арттерапія ‒ це не про малювання з правильними пропорціями, правильними кольорами. Це спосіб пропрацювати свої емоції, вивільнити їх та по-новому поглянути на те, що відбувається. У часи війни жінки часто беруть на себе багато відповідальності, забуваючи про власні потреби. Ці тренінги – це можливість для них подбати про себе, знайти внутрішні ресурси для подолання труднощів», ‒ підкреслює психологиня Олена Антоненко, яка проводила тренінги.

Тренінги з психологічної допомоги допомогли учасницям зрозуміти вплив стресу на людину в часи війни, розвінчати стереотипи щодо піклування про себе, а також отримати дієві інструменти для боротьби зі стресом та тривогою.

«Наша зустріч з пані Оленою, розмови з дівчатами та такі чудові вправи допомогли мені зрозуміти, як війна впливає на мене. Нарешті зізнатися собі, що навіть сильним людям потрібна підтримка. Взяла собі в скарбничку кілька вправ і дихальну техніку», ‒ поділилася своїми враженнями Тамара, учасниця тренінгів.

Проєкт «Колективна пам’ять про війну на Чернігівщині» ‒ це не лише про збереження історії та пам’яті. Це також про те, щоб допомогти жінкам та дівчатам, які постраждали від війни, знайти сили жити, творити й будувати майбутнє.

Проєкт «Колективна памʼять про війну на Чернігівщині» відбувається/здійснена за підтримки Фонду “Партнерство за сильну Україну”, який фінансується урядами Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та ШвеціїФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь