Киїнська територіальна громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Впровадження послуг Державного аграрного реєстру через Центри надання адміністративних послуг

Дата: 18.04.2024 08:00
Кількість переглядів: 33

 

 

На виконання Закону України „Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Державного аграрного реєстру та удосконалення державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції“ та постанови КМУ від 02.06.2021 № 573  „Про функціонування Державного аграрного реєстру“ Мінагрополітики створено Державний аграрний реєстр, завданням якого є створення відповідної інформаційної бази та надання доступу онлайн до програм підтримки усім зареєстрованим агровиробникам, незалежно від їхнього розміру та організаційно-правової форми. У 2019-2021 роках Світовим банком спільно з Мінагрополітики успішно реалізовано пілотний проект у 53 громадах України щодо апробації можливостей ДАРу та наповнення цієї е-системи. На сьогодні в реєстрі зареєстровано близько 115 тисяч користувачів, проте в основному - це представники великого та середнього бізнесу.  

В той час, як малі і сімейні фермерські та особисті селянські господарства, які  особливо потребують фінансової підтримки та розвитку, мало реєструються в реєстрі. Одними із причин є низький рівень підприємницької активності серед населення, малоінформованість селян щодо можливостей ДАРу, низькою цифровою грамотністю окремих категорій громадян, в тому числі і літніх людей, і жінок-фермерів, їх проживанням у віддалених населених пунктах та з обмеженим доступом до цифрових послуг.

Участь у реалізації пілотного проекту у 2024 році візьмуть 22 громади із 14 регіонів України, в тому числі і Киїнська територіальна громада.

Пілотний проект націлений на допомогу фермерським господарствам та іншим виробникам сільськогосподарської продукції в отриманні бюджетної субсидії на 1 га (від 1 до 120 га) та спеціальної бюджетної дотації на ВРХ (від 3 до 100 голів), а також кіз і вівців (від 5 до 500 голів) через надання консультацій адміністраторами ЦНАПів та їх віддалених робочих місць.  Впровадження послуг з надання консультацій щодо реєстрації в ДАР та подачі заявок на цій платформі через ЦНАПи територіальних громад будуть спряти ширшому доступу до послуг реєстру різних категорій аграріїв, зокрема: малих і сімейних фермерських та особистих селянських господарств, включаючи жінок-фермерів та літніх людей в громадах.

У 2024 році відповідно до постанови КМУ від 16 серпня 2022 р. № 918 „Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам та іншим виробникам сільськогосподарської продукції“ (із змінами) заявочна кампанія починається через ДАР з  01 травня 2024 року по  30 червня 2024 року. 

Заявка реєструється відповідно до вимог статті 42 Закону України “Про адміністративну процедуру”. У разі невідповідності заявки встановленій формі або надання неповної інформації посадова особа Укрдержфонду, яка розглядає заявки, приймає рішення про залишення заявки без руху відповідно до статті 43 Закону України “Про адміністративну процедуру”.

Більше інформації за посиланням: https://www.dar.gov.ua

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь