A A A K K K
для людей із порушенням зору
Киїнська територіальна громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Як захиститись від нападу безпритульних собак

Дата: 19.10.2019 15:13
Кількість переглядів: 3454

Останнім часом у сільській місцевості та в умовах міста збільшився ризик зустріти агресивних собак. Багато людей постраждали від укусів розлючених тварин. Особливо непокоїть те, що більша частина потерпілих – діти.

Фото без опису

Безпритульні собаки можуть нападати поодинці, але, як правило, вони складають загрозу у зграях від п’яти і більше. Зграя безпритульних собак може містити в собі як безпородних дворняг, так і собак породистих, у тому числі – бійцівських порід. Часто можна зустріти собак-напівкровок. Якщо проходити повз бродячих собак впевнено, не дивлячись їм в очі (вони сприймають це як виклик), не розмахуючи руками, не звертаючи різко вбік, – так ніби йдеш повз порожнє місце, вони не зачеплять. У 99% це спрацьовує. Так, принаймні, запевняють кінологи.

Причини нападу безпритульних собак на людину:

1. Коли ви вторгаєтеся на територію проживання зграї.

2. Коли людина спробує наблизитися до цуценят (радіус зони, яку охороняє мати становить понад 20-30 м).

3. Можливі напади, коли людина має при собі продукти харчування.

4. Класичний випадок – собака заражена вірусом сказу.

Щоб уникнути нападу собак, необхідно дотримуватися наступних правил:

1. На вулиці намагайтеся не заходити до місця скупчення безпритульних собак.

2. Якщо ви бачите на вулиці маленьких симпатичних цуценят – не намагайтеся гратися з ними та брати їх на руки – пам’ятайте про те, що десь поблизу буде їхня мати, яка може вирішити, що її дітям загрожує небезпека і напасти на вас.

3. Ставтеся до тварин з повагою й не доторкайтеся до них під час відсутності хазяїна. Не годуйте чужих собак.

4. Не чіпай тварин під час сну або їжі.

5. Не наближайтеся до собаки, що перебуває на прив’язі.

6. Не грайтеся з хазяїном собаки, роблячи рухи, які можуть бути сприйняті твариною як агресивні.

7. Не робіть різких рухів і не наближайтеся до незнайомого собаки. Не можна тягти руки до чужого собаки, гладити його, командувати ним.

8. Не показуйте страху або хвилювання перед вороже настроєним собакою.

9. Не можна самому провокувати напад собаки, кричати на неї й хазяїна, махати руками, підходити зненацька ззаду.

10. Особливо обережним слід бути із собаками в намордниках і (або) на коротких мотузках: просто так їх ніхто не надягне.

11. Якщо собака нападає, гавкає і хоче вкусити, ні в якому разі не можна повертатися до нього спиною, а також тікати. Спрацює мисливський інстинкт – тварина неодмінно побіжить слідом і при цьому не виключено, що він може вас і вкусити, але це відбудеться тільки тоді, коли ви повернетеся до нього спиною або боком. Не робіть цього. Не поспішаючи й не роблячи різких рухів, покиньте цю територію.

Важливо відзначити, що собака відчуває ваш психологічний стан, вашу невпевненість і страх, та користується цим. Тільки ваша активна психологічна зустрічна атака й кілька простих технічних рухів змусять ненавчену собаку відступити. У випадку, якщо тварина все-таки вирішила напасти, кінологи радять: треба виставити вперед парасольку, сумку, портфель, у крайньому разі – руку. Якщо вдасться, її краще обмотати плащем чи курткою. Це спровокує укус. Собаки кусають те, що до них найближче, Якщо це не бійцівський пес, він укусить і відскочить. Відразу треба сильно вдарити його по носу. У собак больові точки – ніс, слизові оболонки і пах. Інколи є сенс напасти самому. Взяти палку чи каміння і пожбурити у бік агресорів. Приклад, який навів кінолог: його знайомий, що бігає щоранку біля лісу, так врятувалася від тічки бродячих собак: він піднявся навшпиньки (чим вища людина, тим тваринам страшніше), підняв руки (палок та каміння поблизу не було) і страшно заричав. Почав наступати сам. Собаки заскавчали і втекли. Запам’ятайте: собака (незалежно від породи) так само, як і людина, відчуває страх, незрозумілі ситуації його бентежать і у випадку невдалої сутички він так само, як і людина, може «зламатися» психологічно.

Якщо все ж таки пес укусив, укус треба промити перекисом водню або великою кількістю води із господарським милом. Шкіру навколо рани помазати йодом і негайно в лікарню. Бережіть своє життя!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь