Пам'ятка
Алгоритм медико-санітарного спостереження за особами, які прибувають із країн, де зафіксовано випадки передачі коронавірусної хвороби COVID-19, у пунктах пропуску через державний кордон України
Медико-санітарне спостереження за особами, які прибувають із країн, де зареєстровано випадки COVID-19, у пунктах пропуску через державний кордон України проводиться відповідно до вимог Правил санітарної охорони території України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2011 р. №893 з метою:
виявлення осіб, які подорожують з симптомами хвороби та проведення їх опитування для визначення випадків спостереження для COVID-19;
своєчасне інформування закладів громадського здоров’я про виявлення хворих пасажирів з підозрою на COVID-19;
ізоляції, проведення медико-санітарних заходів і визначення подальшого маршруту хворих пасажирів з підозрою на COVID-19.
З метою своєчасного виявлення клінічних ознак хвороби та попередження його поширення особам, які прибувають із країн, де зареєстровано випадки інфікування COVID-19 в середині країни (ця інформація щодня оновлюється на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я https://moz.gov.ua), у пунктах пропуску через державний кордон України проводиться температурний скринінг.
Температурний скринінг здійснюється працівниками лабораторних центрів МОЗ України на відповідних територіях, де розташовані пункти пропуску, та/або працівниками прикордонної служби, які пройшли відповідну підготовку, під час проходження паспортного контролю.
Температурний скринінг здійснюється виключно термометрами для безконтактного вимірювання температури шляхом вимірювання температури лобної частини голови відповідно до інструкції приладу, що використовується.
Температурний скринінг рекомендовано проводити:
- в автомобільному легковому та вантажному транспорті шляхом вимірювання температури тіла крізь відчинені вікна автомобіля;
- для пасажирів автобусів відразу після проходження паспортного контролю поза межами транспортних засобів;
- для пасажирів повітряного транспорту – на борту літака до проходження паспортного контролю;
- для екіпажів водного транспорту – на відкритій частині транспортного засобу.
При отриманні результатів вимірювання температури тіла від 37,2 до 37,90 С, особі надається «Пам’ятка про самоізоляцію».
При отриманні результатів вимірювання температури тіла 380 С і вище, для виключення COVID-19 враховується наступне:
A. клінічні прояви або симптоми захворювання, що вказують на респіраторну інфекцію:
a. температура тіла вище 38 ° С та відчуття ознобу;
b. кашель;
B. анамнез можливого контакту з джерелом збудника COVID-19:
a. відвідування за останні 14 днів до появи симптомів країн з неблагополучною епідемічною ситуацією щодо COVID-19 з підтвердженими випадками передачі збудника інфекції всередині країни;
b. відвідування за останні 14 днів до появи симптомів медичного закладу/установи в країні з неблагополучною епідемічною ситуацією щодо COVID-19 з підтвердженими випадками передачі збудника інфекції всередині країни;
При наявності щонайменше по одному з чинників з блоку А та В особа вважається з підозрою COVID-19.
Після завершення опитування забезпечується тимчасова ізоляцію таких осіб та організовується госпіталізація для поглибленого обстеження та обрання шляхів лікування. Транспортування проводиться черговою бригадою швидкої медичної допомоги у визначені заклади охорони здоров’я.
На усіх контактних осіб заповнюється «Форма для надання інформації щодо місця перебування пасажира для цілей громадського здоров’я» та встановлюється за ними медико-санітарне спостереження. Працівник лабораторного центру МОЗ України на відповідних територіях, де розташовані пункти пропуску подає інформацію про осіб, за якими встановлюється медико-санітарне спостереження, закладам охорони здоров'я за місцем проживання таких осіб та контролює своєчасність і якість його проведення. Такі особи відповідно до пункту 66 Правил санітарної охорони території України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2011 р. №893, не ізолюються, їх пересування не обмежується.
Повідомлення про цей випадок також направляється до територіального лабораторного центру МОЗ України телефоном.
Якщо особа НЕ відповідає визначенню випадку, її інформують щодо необхідності подальшого моніторингу стану здоров’я за місцем проживання (перебування, призначення), а також вручають інформаційну пам’ятку та «Пам’ятку про самоізоляцію».
Загальні вимоги до перебування осіб, які підлягають ізоляції в пункті пропуску, до моменту госпіталізації у визначений лікувальний заклад для проведення поглибленого обстеження, діагностичних заходів та лікування:
пацієнт розміщується в добре провітрюваному приміщенні (наприклад, з відкритими дверима або відкритим вікном, якщо дозволяють погодні умови), призначеному для пацієнтів з підозрою на COVID-19;
при розміщенні в такому приміщенні декількох осіб з підозрою на COVID-19 слід переконатися, що вони знаходяться на відстані не менше двох метрів один від одного;
для осіб з підозрою на COVID-19 бажано передбачити окремий санвузол;
пацієнтам і членам їх сімей надаються роз'яснення про необхідність даної процедури і інформація з актуальних для них питань;
персонал пункту пропуску доводить до відома пацієнтів з підозрою на інфекцію вказівки про необхідність:
- перебувати в медичній масці;
- не доторкатися і не поправляти передню частину маски; в разі дотику до передньої частини маски - виконати гігієнічну обробку рук спиртовмісних засобом або милом з водою; в разі, якщо маска намокла або забруднилася виділеннями - негайно змінити її;
- неухильно дотримуватися правил респіраторної гігієни. При відсутності маски необхідно прикривати рот і ніс хусткою або згином ліктя при кашлі та чханні з подальшою гігієнічною обробкою рук спиртовмісним засобом або милом з водою;
- уникати знаходження в приміщеннях, якими користуються особи без підозри на інфікування (наприклад, особи з симптомами захворювань, які очікують опитування);
персонал пункту пропуску повинен уникати відвідування ізолятора, де очікують транспортування особи з підозрою на інфекцію. При необхідності увійти необхідно дотримуватися таких правил:
- перед входом в приміщення одягати респіратор, який закриває ніс і рот. Не торкатись респіратора і не поправляти його під час використання. Якщо респіратор намок або забруднився виділеннями, його слід негайно змінити. Використану маску викинути в контейнер, що закривається, і провести гігієнічну обробку рук спиртовмісним засобом або милом з водою;
- перед входом і після виходу з ізолятора персонал пункту пропуску виконує гігієнічну обробку рук спиртовмісних засобом або милом з водою;
- хустки, маски, респіратори та інші накопичені в ізоляторі відходи, а також відходи, залишені особами з підозрою на хворобу, поміщаються в розташований в ізоляторі контейнер, що зачиняється і утилізуються відповідно до вимог з утилізації інфікованих відходів;
особам з підозрою на COVID-19 мають бути забезпечені максимально комфортні умови перебування (комфортна температура повітря і вентиляція приміщень). В міру необхідності надаються стільці або місця для сидіння, а також ковдри. Залежно від потреб і можливостей вони забезпечуються харчуванням і водою.
При роботі з особами з підозрою на COVID-19 використовуються засоби індивідуального захисту та мають реалізовуватися заходи інфекційного контролю, відповідно до вимог Додатку 2 до Рекомендацій щодо дій при виявленні особи, яка відповідає визначенню випадку 2019-nCoV «Профілактика інфекцій та інфекційний контроль під час надання медичної допомоги пацієнту, який підлягає визначенню випадку 2019-nCoV», затверджених наказом МОЗ України 10.02.2020 № 292.
Весь персонал пункту пропуску, який задіяний в скринінгу осіб в пунктах пропуску має бути проінструктований з наступних питань:
практичні заходи підтримки гігієни рук;
дотримання відстані не менше двох метрів від пасажира в ході опитування;
надання інформації та надання першої медичної допомоги пацієнту і членам його сім'ї або супроводжуючим особам;
алгоритму видачі медичних масок пасажирам з симптомами респіраторної інфекції до початку і в ході опитування;
інформування пасажирів з симптомами захворювання про навички гігієни (тобто необхідності прикривати рот і ніс хусткою або згином ліктя при кашлі або чханні), а також про необхідність носіння маски, важливості гігієнічної обробки рук, особливо при кашлі / чханні, після дотику до масці або її зміни.
Пам’ятка про самоізоляцію
Самоізоляція – це, в першу чергу, утримання від контакту з іншими для того, щоб зменшити ризик інфікування. Самоізоляція виключає будь-які ситуації, коли ви тісно контактуєте з іншими людьми (наприклад, близький контакт віч-на-віч на відстані менше, ніж 2 метри, або тривалістю понад 15 хвилин).
Виключенням є лише звернення за медичною допомогою (тільки після консультації телефоном).
Якщо ви не впевнені, чи потребуєте ви самоізоляції, або не знаєте до кого звернутися, будь ласка, зателефонуйте на Урядову гарячу лінію: 1545
Для кого потрібна самоізоляція?
Самоізоляція потрібна, в першу чергу, якщо:
- Ви очікуєте результатів тесту на новий коронавірус COVID-19.
- Якщо ви близько контактували з особами, що захворіли на COVID-19.
- Якщо ви нещодавно повернулись із провінції Хубей Китайської Народної Республіки, Ірану, Північної Кореї окремих регіонів Італії (Ломбардія, П’ємонт та Венето) або з інших країн про які повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров’я України – навіть якщо у вас відсутні симптоми.
- Якщо ви нещодавно повернулись із Китаю (окрім провінції Хубей), Таїланду, Японії, Південної Кореї, Сінгапуру, Малайзії, Тайваню та відчуваєте кашель, ускладнення дихання та/або підвищення температури.
Скільки триває самоізоляція?
Якщо вам було рекомендовано або ви прийняли рішення про самоізоляцію, вона повинна тривати не менше, ніж 14 днів з дати настання випадку, який став причиною самоізоляції (подорож, контакт з хворим тощо).
Як підготуватись до самоізоляції?
Спробуйте спланувати час самоізоляції так, щоб у вас не виникало необхідності виходити з дому чи приймати відвідувачів та гостей. Поясність це друзям та родичам, а також обговоріть можливість дистанційної роботи із роботодавцем.
Збережіть контакти вашого лікаря, та попередньо повідомте його про причини рішення про самоізоляцію, а також оберіть контактну особу з кола ваших друзів або родичів, до кого ви будете звертатись в першу чергу за допомогою.
Що робити, якщо Ви проживаєте не одні.
Якщо ви проживаєте з сім’єю чи сусідами, потрібно ізолюватись в окремій кімнаті, яка добре провітрюється. Якщо є можливість користуватись окремою ванною кімнатою та/або туалетом, а також готувати їжу та харчуватись окремо – зробіть це.
Не забувайте про загальну гігієну, регулярне миття рук із милом, прибирання, в тому числі вологе прибирання поверхонь, гігієну кашлю, використовуйте одноразові серветки та хустинки. Під час необхідних контактів із людьми завжди одягайте медичну маску та викидайте її після використання або забруднення.
Якщо у вас є домашні улюбленці, ізолюйте себе від них також, або хоча б максимально мінімізуйте контакт із ними.
Як організувати доставку харчових продуктів?
Спробуйте мінімізувати походи в магазини. Якщо є можливість, попросіть друзів або родичів доставляти Вам продукти харчування та необхідні покупки до вхідних дверей або користуйтесь послугами доставки з дистанційною оплатою.
Що робити, якщо Вам необхідно покинути житло?
Якщо у Вас виникла гостра необхідність покинути місце самоізоляції – одягайте маску та мінімізуйте контакти із людьми. Користуйтесь антисептиком для рук та дотримуйтесь гігієни кашлю.
Що робити якщо в Вас з’явились симптоми?
Якщо під час самоізоляції у Вас з’явились симптоми (кашель, ускладнене дихання, підвищена температура, діарея) – негайно зверніться за медичною допомогою та повідомте про свою історію подорожей та можливі контакти з особами, хворими на гострі вірусні захворювання.
Рекомендації щодо проведення профілактичних заходів з недопущення поширення випадків COVID-19 при наданні транспортних послуг
Поширення випадків нової коронавірусної інфекції (COVID-19) в країнах Європейського союзу та країнах, що ділять спільний державний кордон з Україною, потребують підвищення рівня обізнаності, посилення та проведення додаткових профілактичних заходів при наданні транспортних послуг на всій території країни.
Загальна інформація про захворювання
Коронавірусна інфекційна хвороба COVID-19 була вперше виявлена в місті Ухань провінції Хубей Китайської народної республіки в грудні 2019 року.
Станом на 2 березня 2020 року в світі зафіксовано понад 89 000 випадків в 67 країнах, в тому числі в країнах, що мають спільний державний кордон з Україною – Білорусі, Румунії та Російській Федерації
Вірус передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом при тісному контакті. Дослідження свідчать, що використання громадського транспорту здатне збільшувати ризики інфікування гострими респіраторними захворюваннями до 6 разів. Найбільший ризик стосується осіб, що подорожують на довгі дистанції та користуються станціями пересадки або кількома видами транспорту.
Основні профілактичні індивідуальні заходи
До основних індивідуальних профілактичних заходів належать:
- гігієна рук – часте миття з рідким милом або обробка спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години, та після кожного контакту з тваринами, відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, перед приготуванням їжі тощо;
- гігієна кашлю – прикриття роту та носа при кашлі та чханні зігнутою рукою в лікті або одноразовою серветкою, яку необхідно знешкодити відразу після використання;
- утримання від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі, або збереження обов’язкової дистанції та обмеження часу при контакті (не менше 1 метра);
- утримання від дотиків обличчя руками;
- у разі виникнення симптомів захворювання, таких як лихоманка, кашель, ломота в тілі тощо, слід залишитися вдома та утриматись від відвідувань місць скупчень людей;
- за наявності респіраторних симптомів, перечислених вище, використовувати медичні маски та своєчасно замінювати їх (кожні 3 години або негайно після забруднення) з подальшим знешкодженням та миттям рук з милом або обробкою рук спиртовмісним антисептиком відразу після знімання маски.
Інформаційні матеріали додаються.
Попереджувальні заходи з організації роботи
- проведіть роз’яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників;
- роздрукуйте та/або оновіть інформаційні постери та нагадування персоналу про важливість та техніку миття рук та/або обробку рук спиртовмісними антисептиками (додаються);
- не допускайте працівників, які мають ознаки респіраторних захворювань до роботи та обслуговування громадян;
- забезпечте та контролюйте наявність рідкого мила, одноразових паперових рушників, спиртовмісних антисептичних засобів в місцях відпочинку персоналу, обслуговування та відстійниках для транспорту, а також в залах очікування, фойє та зонах обслуговування пасажирів;
- за можливості забезпечте наявність спиртових антисептиків або диспенсерів для обробки рук антисептиком на міжміських, міжнародних маршрутах та станціях пересадки;
- за можливості забезпечте пасажирів міжміських та міжнародних маршрутів одноразовими хустинками;
- забезпечте наявність засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) для кожного працівника, який виходить на маршрут та/або працює в зонах контакту з пасажирами з розрахунку 1 медична маска на 3 години роботи на особу та 1 спиртовий антисептик (100 мл) на 1 особу на зміну (до 12 годин), проведіть відповідне навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок, серветок та встановіть відповідний контроль над дотриманням правил;
- не розповсюджуйте або мінімізуйте кількість роздаткових матеріалів (журналів, брошур, рекламної інформації) на маршрутах;
- оновіть контактну інформацію про заклади охорони здоров’я, які надають медичну допомогу хворим на інфекційні хвороби, використовуйте її в роботі та поширте серед працівників.
Дезінфекція, прибирання та утилізація
- забезпечте вологе прибирання з використанням миючих та дезінфекційних (в кінці зміни) засобів, провітрювання залів очікування, фойє, зон обслуговування пасажирів не рідше, ніж кожні 3 години та після закінчення зміни;
- проводьте обробку поверхонь, місць контакту рук пасажирів (ручки дверей, місця сидіння, відкидні столики, раковини, інформаційні стійки тощо) спиртовмісними дезінфекційними засобами з мінімальним терміном експозиції відповідно до інструкції;
- провітрювання та прибирання транспорту, вибіркова дезінфекція проводиться після закінчення зміни або не менше ніж двічі на добу для міжнародних маршрутів;
- для міжнародних маршрутів, які прямують з/або через територію країн, в яких виявлені випадки COVID-19, проводяться додаткові дезінфекційні заходи, при яких дезінфекції підлягають всі поверхні салону;
- забезпечте збір використаних персоналом засобів індивідуального захисту та використаного пасажирами міжміських та міжнародних маршрутів одноразових хустинок та одноразового посуду в пластикові пакети, що закриваються;
- забезпечте знезараження (дезінфекцію) зібраних матеріалів перед знешкодженням протягом або в кінці зміни та/або по завершенні маршруту.
Використання дезінфікуючих засобів
При дезінфекції необхідно використовувати стандартні дезінфікуючі засоби, зареєстровані відповідно до законодавства та мають чинне Свідоцтво про державну реєстрацію. Необхідно дотримуватись інструкції до кожного окремого дезінфекційного засобу, в тому числі щодо дотримання його ефективної концентрації та експозиції (дотримання часу перебування на оброблюваній поверхні).
Для дезінфекції можуть використовуватись дезінфекційні засоби та антисептики, зареєстровані відповідно до законодавства та мають чинне Свідоцтво про державну реєстрацію :
антисептики для обробки шкіри рук – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації);
препарати для дезінфекції поверхонь з мінімальним терміном експозиції (експозиція від 30 сек до 2 хв) - спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації);
для поверхонь, обладнання тощо – деззасоби на основі четвертинних амонієвих сполук чи, хлорвмісні препарати (бажано таблетовані форми для забезпечення чіткого дозування)
Не використовуйте при чистці салону стиснене повітря, яке може сприяти розповсюдженню вірусу. Не використовуйте побутові чи промислові пилососи до проведення дезінфекції.
На міжнародних маршрутах, якщо пасажир після проведення скринінгу був поміщений під спостереження/карантин, транспортний засіб підлягає заключній дезінфекції, яка проводиться кваліфікованими дезінфекторами за місцем закінчення маршруту.
Для отримання актуальної інформації, рекомендацій щодо планування, організації роботи та донесення її до працівників, користуйтесь надійними джерелами:
Розділ веб-сторінки Всесвітньої організації охорони здоров’я, присвячений новому коронавірусу:
https://www.who.int/health-topics/coronavirus
Веб-сторінки МОЗ України та ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»:
Сторінки у мережі Фейсбук:
https://www.facebook.com/phc.org.ua/
https://www.facebook.com/moz.ukr