A A A K K K
для людей із порушенням зору
Киїнська територіальна громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Про вжиття заходів, щодо необхідності проведення на своїх територіях робіт з розчистки трас проходження повітряних ліній електропередач

Дата: 04.09.2023 15:52
Кількість переглядів: 212

Про вжиття заходів

 

Аналізуючи причини пошкодження електричних мереж на територ11 Чернігівської області внаслідок несприятливих погодних умов (дощ, гроза, пориви вітру), АТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО» (далі - Товариство) було встановлено, що масові обриви проводів на ПЛ 0,4-35 кВ трапляються внаслідок падіння дерев та їх гілок на проводи. Одним із основних факторів, який призводить до значних обсягів пошкоджень, є незадовільний стан трас повітряних ліній.

До такого стану просік призвела недостатня активність населення, зозрема невчасне обрізування гілок дерев поблизу ліній електропередач господарями на своїх територіях, насадження нових дерев в охоронній зоні проходження повітряних ліній. Крім того, часто трапляються випадки протидії з боку населення працівникам Товариства під час проведення чистки трас.

Згідно  п.  1 О  «Правил  охорони   електричних   мереж»,  затверджених

постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2022 р. N 1455, уздовж повітряних ліній електропередачі, які розташовуються на земельних лісових ділянках або на земельних ділянках, зайнятих зеленими насадженнями у межах населених пунктів, іншими багаторічними насадженнями, повинні бути прокладені просіки та улаштовані проїзди до опор. Вимоги до їх утримання в належному стані наведені в п. 11 даних Правил.

В свою чергу, Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10.04.2006 №1 105 визначено, що відповідальними за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними є:

на об'єктах благоустрою державнш чи комунально власност1 балансоутримувачі цих об'єктів;

на територіях .у..ста.нов, підприємств, організацій та прилеглих територ1ях - установи, оргаюзації, підприємства;

на безхазяйних територіях, пустирях - місцеві органи самоврядування;

на приватних садибах і прилеглих ділянках - їх власники або користувачі. Згідно ст. 28 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», охорона,

утримання та відновлення зелених насаджень на об'єктах благоустрою, а також видалення дерев, які виросли самосівом, здійснюються 'За рахунок коштш державного  або  м1сцевих  бюджетів  залежно  від  підпорядкування  об'єкта

 

благоустрою, а на земельних ділянках, переданих у власність, наданих у постійне користування або в оренду, - за рахунок коштів їх власників або користувачів ВІДПОВІДНО до нормативш, затверджених у встановленому порядку.

Таким чином, відповідальність за стан зелених насаджень чпко визначена законодавством.

Однак в основному роботи по розчищенню трас повпряних ліній проводяться виробничими бригадами відокремлених підрозділів Товариства. Загалом 37 % ПЛ 0,4 кВ (6,6 тис. км) та 25 % ПЛ 6-1 О кВ (3, І тис. км), що експлуатує Товариство, вимагають періодичного розчищення трас. Наявних наразі у Товаристві ресурсів недостатньо для шдтримання трас ліній електропередач в належному стаю.

                                                                                          .

Просимо   вжити   заход1в   щодо   інформування   орган1в   м1сцевого    самоврядування, керівників комунальних та приватних шдприємств, власників приватних домогосподарств щодо необхідності проведення на своїх територіях робіт з розчистки трас проходження повітряних ліній електропередач. Для безпечного та якісного виконання даних робіт просимо звертатися до відокремлених підрозділів Товариства за місцем проведення робіт для проведення інструктажів та нагляду за виконанням робіт, а також відключення повітряних ліній від напруги та_ проведення інших необхідних технічних заходів з електробезпеки (за потреби).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь