Киїнська територіальна громада
Чернігівська область, Чернігівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

«Війна показала, хто на що здатний. Що від кого можна чекати»

Дата: 04.07.2024 04:22
Кількість переглядів: 223

Наталія Ковшун: «Війна показала, хто на що здатний. Що від кого можна чекати»

 

У мене повинно було народитися дві внучки у 2022-му році. Одна народилась в травні, друга в серпні. Я чекала вихідних, бо прийде син з невісткою. Вже вживалась у роль бабусі.

Лютий... Була тривога. 15 лютого. Ага, росія, нападе, не нападе? 16 лютого ‒ нападе, не нападе? Наче тоталізатор якийсь. Мене це напружувало дуже. Можна сказати, що бісила якась гра така. Була впевненість в тому, що нічого такого не буде. І коли війна почалася, це був шок.

 

Мені подзвонив сільський голова. Сказав, що почалась війна. Це було десь так в 06:05. У мене був ступор. Зібралась за буквально 10 хвилин. Пішла на роботу. Дочці кажу, щоб зібрали речі. А вона мені каже: «Нічого збирати не буду, бо нікуди я не поїду. Ми будемо вдома, будемо всі разом». Так ми були до 18 березня всі разом в школі.

Потім передзвонив сільський голова, з ним поговорила. Він сказав, якщо вже коли вибухи, щоб не сиділи в старостаті, хоч в школу йшли. З 25 лютого ми залишилися в підвалі школи.

Додому навідувалися, бо в мене вдома дві собаки і два коти. Ми їх не відпускали, бо, по-перше, знаєте ж, люди виїжджають, живність випускають. Не вистачало, скажімо так, проблем із сусідами, коли якусь курку з’їсть.

 

Це було в районі 8 березня. До цього часу вже такі обстріли серйозні були, будинки погоріли, загиблі в нас на той момент були. У нас є два підприємці, які ввечері мені дзвонять і кажуть: «Михайлівна, а ти в підвалі?» Кажу: «Ну так де я ще можу бути?» «Зараз будемо», ‒ кажуть. Ну будеш, то будеш. Добре. І от вони спускаються, а в руках тюльпани. В нас дуже багато було таких, доволі таких похилого віку бабусь. Люди просто плакали. Такий момент оцей, він так залишиться, мабуть, в пам’яті на весь час.

 

Були деякі запаси шкільні: рис, вермішель. Були домашні запаси. Спочатку, поки було світло і плити електричні працювали, готувалася їжа в школі. Ми готували раз на добу, але гаряча їжа у нас була весь час. Гуманітарна допомога почалася, але це було після 10 березня. Спочатку те, у кого що залишилося, домашні запаси.

Зима, люди почали хворіти, кашель страшний. То горло в людей позаложувало, то ще щось. Приїхали військові, спускаються в підвал, а там стоїть кашель. Один каже: «Йдемо зі мною». Дає з машини антибіотик. Трошки поділилися, бо у них були запаси.

 

18 a4-го числа я вже, чесно скажу, дочку з зятем відправила практично зі скандалом. Вони поїхали у Хмельницьку область. Забрали мою маму з собою. Мамі на той момент було 75 років, вона дуже упиралась, кричала, що не поїде. «Виїжджайте, тому що мені так буде простіше, коли я одна тут, чесно», ‒ казала їм. І знаєте, коли вони поїхали, спочатку якийсь такий смуток був. Я залишаюся одна.

Десь в час ночі вони приїхали туди. І я от поговорила, телефон відключила, а мені стало настільки легко, що навіть не можу вам пояснити таку ситуацію. Чесно, таке відчуття, що в мене там десь за спиною виросли крила.

 

Не завжди виходило триматися. У нас був медпункт, коли мені вже реально край, я йшла туди, виключала світло, закривала двері. Просто сиділа, плакала до тих пір, поки саме вже не переставало текти. Потім ще 15-20 хвилин, поки прийду в норму. От і виходжу.

Війна показала, хто на що здатний. Що від кого можна чекати. І я вам скажу чесно, отримала підтримку від людей, яких практично не знала. З якими взагалі спілкувалася тільки в силу своїх службових обов’язків. Є у нас Яків Мороз. Він підприємець. От приходить, каже: «Наташенька, а ви сьогодні взагалі спали? Треба навчитись відключатися. Дві години і ви будете в нормі». Я перший тиждень, зовсім не могла спати. Мені здається, що уже проспала, вже ранок, а дивлюсь на годинник ‒ приходить хвилин 7, 15 максимум. Не могла спати.

По ньому хоч час було звіряти. О восьмій він мені дзвонить і каже: «Доброго ранку. Наташенька, ви сьогодні спали?» І от оці півтора місяця, кожного ранку і кожного вечора, це було питання «Ви сьогодні поспали?»

Ті, хто мене добре знає, є моменти, коли мені потрібна цукерка. Будь-яка солодка цукерка, бо руки трусяться. «Натусік, я тобі солодке привіз», ‒ каже знайомий. І достає в жмені штук п’ять шоколадних цукерок. Оце посеред того морока, такі от ситуації, які дали можливість вижити, можна так сказати.

 

Проєкт «Колективна памʼять про війну на Чернігівщині» відбувається/здійснена за підтримки Фонду “Партнерство за сильну Україну”, який фінансується урядами Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь