Киїнська територіальна громада
Чернігівська область, Чернігівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

«Росіяни кинули гранату прямо в підвал»

Дата: 25.07.2024 14:54
Кількість переглядів: 58

 

Валентина Хуторна: «Росіяни кинули гранату прямо в підвал»

 

Почула взрив, потім подзвонила доньці. Вони вже зрозуміли, що починається війна, по телевізору говорили неодноразово, що буде наступ. Діти знайшли машину і приїхали до нас в село.

Тут були обстріли. Згодом в село зайшла техніка, ми навіть не знали, хто це був. Коли вони в’їжджали в село, не було ні флагів, нічого. Заїхали танки, вже потім повісили флаги свої [російські] на сільраді, на клубі. Почали обдивлятися територію, їздити. У той же день вони ограбили два магазини. Каталися по селу, розставляли свої позиції.

Дочка інвалід, вона неходяча. У нас погріб не ступеньками. Її муж, мій зять, подзвонив сусіду, який живе в Чернігові, але тут є пустуюча хата його покійного батька. В тій хаті ніхто не жив, зять питав чи можна там в підвалі перебути. Сусід дозволив. Діти зібрали все необхідне: документи були, вода, стульчики. Вони пішли до сусіда. Ми з дідом вдома були.

Окупанти стріляли з автоматів всюди тоді. Вони ходили по дворам, почали гукати людей. Діти тоді подумали, що вони можуть розстрілювати людей, тому не відповіли. Тоді росіяни кинули гранату прямо в підвал, а він же не великий. Зять так закричав, весь порваний, весь в осколках. Така картина, неможна розповісти.

Потім росіяни ж почули звук, що хтось закричав. Ната вже ледь вийшла. «Треба було говорити», ‒ кажуть. Зятя вже принесли без свідомості. Сім людей принесли його, на клейонку поклали, усе в крові. Чотири осколки в ногу потрапило, і в груді один осколок було в дочки. А зять так стогнав від болю… Він був весь в осколках, починаючи з грудей і до стоп. Росіяни капельницю йому поставили, врача свого привезли. Три дні приходили до нас. Медикаменти у дочки були: обезболююче, антибіотик, перев’язочний матеріал, то цим і користувалися.

 

Варили на кирпичах. Води не було, газу у нас не було. Продукти, які у нас, звісно, були, але це спочатку. Не голодували, ні, не можна сказати так. Воду носили, сусід допомагав. Дров не було, 4 градуси тепла трималося в хаті. Я кирпичі зогріла, заносила в хату, щоб хоч яке-то тепло. Фундаменту немає в хаті. Це ж не можна передати як холодно.

 

У городі тут стояли гради. За от цією хаткою стояли гради. Калітку сказали не закривати, відкрита калітка днем і ночі. На неї сказали пов’язати червону стрічку, це означало, що у цьому дворі живуть люди і він не порожній.

Було страшно так. 15-20 хвилин передрімав і все. Знову в голову все влізе. Їсти не хотілося взагалі. Потім вже ж машина була тут їхня, що зжигали свої трупи. Оце як воно називається? Крематорій?

Прийшли якось до нас росіяни до двору, собака загавкав, і я вийшла. Ната майже не ходить, Сергій взагалі лежав, а дід два слова не скаже. І вони давай спрашувать, де табак можна купити. А я кажу, що не знаю де, так до нас не заходили більше.

 

Проєкт «Колективна памʼять про війну на Чернігівщині» відбувається/здійснена за підтримки Фонду “Партнерство за сильну Україну”, який фінансується урядами Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.


Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь