Киїнська територіальна громада
Чернігівська область, Чернігівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

«Стосунки з дружиною дуже змінилися. Стали більш відверті»

Дата: 25.07.2024 15:04
Кількість переглядів: 77

 

Олександр Трейтяк: «Стосунки з дружиною дуже змінилися. Стали більш відверті»

 

Останніх 20 років працюю в школі, директором тільки четвертий рік. Тут більше знаходжусь ніж вдома.  Родичів у Трисвятській Слободі немає, але це другий мій дім, скажу так.

 

22 лютого я подаю списки на зовнішнє незалежне оцінювання. Трохи дикувато було, що 28 лютого мені телефонували з Центру якості освіти київського і просили подати ще якісь документи. Я по телефону розмовляю, на тлі розмови прильоти. Питаю у них: «Ви розумієте, що зараз це фізично неможливо?» У Києві бойові дії 28 лютого тільки по телебаченню бачили.

До цього ніхто не готувався. Валізка була складена тільки у перший день вторгнення. Нічого не чув з четвертої ранку, ніяких вибухів, нічого. Вмикаю телевізор і розумію, що по всім каналам одне і те ж. Розбудив дружину, доводжу їй цю інформацію.

 

Я приїхав в школу до себе десь о сьомій ранку, майже в сьомій вечора звідси виїхав. Коли їхав, то величезні черги на заправках уже були, затори. Зранку в п’ятницю ‒знову на роботу. З того дня, 40 днів невиїзний був з роботи. Звісно, я на своїй машині вивозив людей, багато чого тут робили, поранених і, на жаль, померлих возили. Іноді приїжджав подивитися за будинками, за батьківською хатою.

 

Коли сказав дружині: «Вибач, але мені треба тут бути», вона через декілька годин подзвонила і сказала: «Тоді я йду в 21 школу і буду там волонтерити, готувати їжу військовим». Вона пішла туди з близькими нам людьми. Була в 21 школі до моменту вибуху.

Зателефонував її брат [3 березня 2022 року]. Сказав, що приліт в школу. Чомусь його слова, так мені запам’ятались, він каже: «Все нормально». Говорю: «Як може бути все нормально? Як Віта (це дружина моя), Іра, як там Вадюша малий?» Чую по голосу щось не те. «Кажи правду, що там», ‒ наполягаю. Він каже: «Іри немає (це його дружина). Віта, її швидка забрала, не знають чи виживе, чи ні. Мені перебило ноги, я просто у свідомості. З малим все нормально».

Десь, можливо, хвилин 20 я просто в ступорі сидів. Пам’ятаю, піднявся наверх, в класну кімнату, сів. Це важко було. Все ж таки потім сів в машину, поїхав. Побачив в живу матір з сестрою, перелякані звісно. Доїхав до лікарні. Лікар сказав, що дружина важка, все рівно з нею не поговорю, бо вона ще не прийшла до свідомості. Єдине, що я не знав, що робити з племінником, бо дитина залишилася сама. Тоді його забрав сюди. На наступний день виїхала одна родина наших знайомих на машинах на західну і забрали малого, цього Вадима з перебинтованими ногами.

Дружина вижила. Полегшення було, знаєте, коли побачив, що вона прийшла до тями. Потім забрав сюди ж матір з сестрою.

 

Освітній процес тоді ми зразу організували. Два дні була дистантійка, але це було просто по документам, з понеділка спільно з головою сільради, відділом освіти, ми вирішили перенести канікули. Ніхто ж не знав, що воно затягнеться по сьогоднішній день. Всі думали, що це тиждень-два, щось там полякають і все. З навчальним процесом ми розібралися. Десь в обідній час п’ятниці, я бачу, якісь незнайомі для мене люди вийшли з машини з матрацами, з сумками і йдуть у корпус.

Вийшов, запитую: «Хто ви такі, що вам треба?» А вони кажуть, що знають, що у школі є підвальне приміщення, хочуть там розміститися. Які думки були? Ну побудуть вони декілька годин, заспокоються і назад поїдуть. У цей же день іще дві родини приїхали. Думаю, що першу ніч якось з ними переночую, а потім буде видно. Але ця перша ніч тривала до 28 лютого. У то день конкретний обстріл був в Киїнці.

Те приміщення не можна назвати укриттям. Воно напівцокальне, напівпідвальне, але люди чомусь думали, що тут острівець безпеки, що їм тут буде безпечно. До ста людей зібралися в школі.

Люди були різного віку. Були діти, які навчалися ходити, були вже похилі люди, які потребували догляду. Буквально за декілька днів організували комфортне перебування дня них тут. У мене укриття опалювалося. Було дворазове гаряче харчування. Створили групи людей, де кожна відповідала за організацію побуту: одна група прибирала санвузли, інша приміщення, займалися дровами, третя ‒ їжею.

Були такі, що приїхали, переночували і виїжджали або за кордон, або на західну Україну. Я десь біля 15 сімей точно допоміг вивезти.

У підвалі в школі майже 90% людей перехворіли. Коли їхав до дружини в лікарню, зайшов до головного лікаря. Розказав хто я, що в мене сто людей, потрібні ліки. Дві коробки медикаментів дав, вислухав. Інсулін передавали волонтери з Києва. Жінку, можна сказати, врятували.

 

Була ситуація, коли ми доїжджали до переїзду, відбувся приліт, машина три рази перевернули. Дякуючи військовим, машину витягнули, а нас доставили до лікарні. То в мене виявився перебита ключиця, а у товариша коліна.

Якщо говорити в особистому житті після цих подій, то я скажу так: стосунки з дружиною дуже змінилися. Стали більш відверті. Я проаналізув час після повномасштабного вторгнення, зрозумів, що ми на якійсь дрібниці просто не звертаємо увагу. Почали цінувати життя, свої стосунки.

 

Проєкт «Колективна памʼять про війну на Чернігівщині» відбувається/здійснена за підтримки Фонду “Партнерство за сильну Україну”, який фінансується урядами Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.


Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь