Профілактика гострих кишкових інфекцій рятує життя!
Влітку гострі кишкові інфекції поширюються швидше, але через війну ризики інфікуватися – вищі. Антисанітарія, відсутність чистої питної води та неможливість підтримувати гігієну рук і тіла – все це може призвести до зараження.
Гострі кишкові інфекції - одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинені бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою. Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій - слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.
До організму такі збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.
Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.
Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:
-
дотримуватися правил особистої гігієни;
-
ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
-
мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
-
користуватися індивідуальним посудом;
-
запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
-
регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
-
окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
-
для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
-
добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
-
дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
-
використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
-
вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
-
використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
-
мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
-
не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
-
при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
-
не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
-
не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
-
не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
-
уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.
Не займайтеся самолікуванням та своєчасно за перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря.